ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Πέμπτη 20-11-2014
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Εκτροφή λαγών: όροι και προϋποθέσεις.
Της Γεωργίας Μελανίτου

Στο προηγούμενο τεύχος αναλύσαμε με όσο πιο απλά λόγια μπορέσαμε τη νέα δυνατότητα των επιστημόνων στην αποκωδικοποίηση του «γενεαλογικού δέντρου» των λαγών που ενδημούν στη χώρα μας. Επίσης σας πληροφορήσαμε για τις προθέσεις του Υπουργείου Γεωργίας να θέσει υπό νέο καθεστώς τις εκτροφές λαγών που προορίζονται για απελευθερώσεις.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες τον λόγο που εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκτροφής των λαγών, θα πρέπει κατά πρώτον να σκεφτούν ότι ο λαγός, είναι από τα πλέον αγαπητά ενδημικά μας θηράματα. Επίσης, ότι προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην κυνηγετική διαχείρισή του εν αντιθέσει με τα αποδημητικά είδη, όπου πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο. Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι όταν πέρυσι παρουσιάστηκαν κρούσματα αιμορραγικής νόσου, επειδή ελάχιστοι γνώριζαν πώς λειτουργεί το σύστημα των εκτροφών λαγών στη χώρα, τα σενάρια κινδυνολογίας από τα ΜΜΕ κόντεψαν να οδηγήσουν στην απαγόρευση θήρας του λαγού! Ευτυχώς όμως, που πέρυσι, οι απαισιόδοξες απόψεις περί αφανισμού των λαγών δεν επαληθεύθηκαν.
Αλλά επειδή με αυτό το άρθρο θα πρέπει να κλείσουμε με το θέμα του λαγού για αυτή την περίοδο, στη συνέχεια θα αναπτύξουμε επιγραμματικά κάποιες πληροφορίες που αφορούν την εκτροφή λαγών ή και το εμπόριό τους.

Επιστημονικές απόψεις επί του θέματος
Σύμφωνα με τον κ.Νικόλαο Παπαγεωργίου, (καθηγητή Θηραματολογίας του Α.Π.Θ.) «ο θεσμός της εκτροφής θηραμάτων για τον εμπλουτισμό φυσικών βιότοπων ή ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών είναι ένας πετυχημένος θεσμός στην Ευρώπη. Και αυτό συμβαίνει γιατί εκεί, τα θηράματα που «παράγονται» στα εκτροφεία θηραμάτων, καλύπτουν τις απαιτήσεις των κυνηγών. Αντίθετα στη χώρα μας, σε σημαντικό ποσοστό, η ποιότητα εκτρεφόμενων θηραμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις των Ελλήνων κυνηγών». Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι κάτι που για να αναλυθεί απαιτούνται πολλές σελίδες.
«Στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνται ειδικές διαχειριστικές μελέτες και για τα θηράματα και για την βελτίωση των βιοτόπων τους. Στη χώρα μας ενώ παρακρατούνται χρήματα από την έκδοση αδειών θήρας για αυτό το σκοπό δεν γίνεται κάτι ανάλογο, και αυτό (όπως μας είχε επίσης αναφέρει παλαιότερα ο κ.Παπαγεωργίου) συμβαίνει επειδή στη χώρα μας, δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα κατάλληλοι επιστήμονες για να κάνουν τέτοιες έρευνες».
Ερωτούμενος μάλιστα για την ποιότητα των θηραμάτων που εκτρέφονται στα κρατικά εκτροφεία, είχε αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά:
«Κανείς από τους υπεύθυνους των εκτροφείων δεν γνωρίζει βασικές αρχές γενετικής. Κανείς δεν γνωρίζει τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην παραγωγικότητα του εκτροφείου. Κατά καιρούς είχαν κάνει ένα σεμινάριο, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τον επόμενο χρόνο μετατέθηκαν… Οι άνθρωποι από τα εκτροφεία, πήγαν σε άλλο πόστο ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο, που δεν είχαν αντικείμενο θήρας όσον αφορά την εκτροφή θηραμάτων. Γενικά δεν είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα των θηραμάτων του ελληνικού χώρου».

Σχετικά με τις εισαγωγές ειδών από το εξωτερικό, είχε αναφέρει ότι δεν του εξέπνεαν εμπιστοσύνη επειδή με αυτή την τακτική, ο κίνδυνος της μολυσματικής επιδημίας είναι πάντοτε υπαρκτός. Επίσης είχε αναφέρει ότι ορισμένα ενδημικά μας είδη, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της γενετικής τους απομόνωσης από τους υπόλοιπους πληθυσμούς, έχουν αναπτύξει ένα γενετικό υλικό δικό τους, προσαρμοσμένο στο τοπικό περιβάλλον. Με το να φέρουμε λοιπόν άτομα από κάποια άλλη χώρα, με τελείως διαφορετικό γενετικό υλικό και να τα εισάγουμε σε κάποια περιοχή που υπάρχουν δικοί μας πληθυσμοί, λειτουργούμε εις βάρος της άγριας πανίδας.»
Αυτά είχε αναφέρει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε κυνηγετικό περιοδικό τον Ιανουάριο του 1999.
Και δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος, όταν μάθαμε όλοι μας, από δημοσιεύματα στον τύπο, ότι «φονικός ιός θερίζει τους λαγούς της χώρας». Και όταν κανείς αντιλαμβάνεται ότι ο ιός της «αιμορραγικής νόσου» δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στους ελληνικούς βιότοπους, ήταν επόμενο να γίνουν συνειρμοί και αναπτυχθούν σενάρια… Ένα από αυτά τα σενάρια έλεγε ότι λαγοί, μολυσμένοι από τον συγκεκριμένο ιό, εισήχθηκαν από κάποια χώρα του εξωτερικού, και αφού παρέμειναν για κάποιο διάστημα σε κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεταφέρθηκαν στη φύση, όπου είτε ψόφησαν στην ύπαιθρο (όπου και βρέθηκαν), είτε μόλυναν και άλλους άγριους λαγούς, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των νεκρών ζώων.
Όμως αυτά τα σενάρια, δεν επαληθεύονται, αφού, βάσει των διαβεβαιώσεων της αρμόδιας υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται «εισαγωγές» λαγών για απελευθερώσεις. Από την άλλη όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, ότι επισήμως το αρμόδιο τμήμα θήρας δεν εκτρέφει λαγούς. Επίσης δεν έχουν δηλώσει επισήμως πολλοί ότι ασχολούνται συστηματικά με την εκτροφή λαγών.

Επειδή όμως τα άγρια είδη (ορτύκια, φασιανοί, αγριογούρουνα, λαγοί κ.ά.) δεν έχουν ένα μόνο ρόλο ή μια χρήση σε αυτό το άρθρο, χωρίς να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα, θα σας παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες για τις εκτροφές άγριων ειδών που εκτρέφονται για να δώσουν το κρέας τους στα κρεοπωλεία, σούπερ Μάρκετ ή στα εστιατόρια. Όπως καταλαβαίνεται, για αυτόν τον τομέα δεν απαιτείται ο καλός γενετικός έλεγχος που αναλύσαμε στο προηγούμενο τεύχος, αλλά κυρίως ο καλός υγειονομικός έλεγχος των ζώων που εκτρέφονται.
Ο λαγός έχει ιδιαίτερα νόστιμο κρέας. Αυτό το γνωρίζουν πολλοί. Όμως εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι ότι, εν αντιθέσει με τα κουνέλια, εκτρέφεται δύσκολα σε εντατικούς ρυθμούς.
Για την εντατική εκτροφή του λαγού, ο κ.Παπαγεωργίου, τον Μάιο του 2000 είχε αναφέρει:
«Η τεχνική εκτροφή του λαγού, είναι μια πρακτική που έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν στην κεντρική κυρίως Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία). Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες εκτροφής, ο λαγός που διαβιεί σε εκτροφεία με υπερυψωμένα κλουβιά είναι πιο επιτυχής και οικονομική, ως επιχείρηση. Το σύστημα που έχει εφαρμοστεί στο εκτροφείο του ΑΠΘ πειραματικά, είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους Ιταλούς. Δηλαδή τοποθετούμε δύο γεννήτορες (αρσενικό και θηλυκό) σε ένα υπερυψωμένο κλουβί περίπου 1 μέτρο, 80 εκατοστά πάνω από το έδαφος, σε ένα χώρο περιφραγμένο, διχτυωτό, όπου υπάρχει στο πάνω και κάτω μέρος του κλουβιού ειδική θέση για απόκρυψη και για την γέννηση των μικρών. Υπάρχει επίσης μέσα στο κλουβί ειδική κατασκευή για να προστατεύονται τα μικρά από χτυπήματα, δαγκώματα κ.ά. Αν εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, με κατάλληλη διατροφή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο σωστός τρόπος επιλογής των γεννητόρων. Αν κάποιος συλλάβει λαγούς ή λαγουδάκια από το ελεύθερο περιβάλλον και τα τοποθετήσει σε ένα κλουβί και περιμένει να γεννήσουν τον επόμενο χρόνο, αυτό δεν θα γίνει, γιατί χρειάζονται συγκεκριμένοι λαγοί του ελεύθερου περιβάλλοντος με μια περίοδο προσαρμογής περίπου δύο χρόνια. Εμείς εδώ τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από τρία χρόνια αναμονής των γεννητόρων, μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα αυτά, που ξεπερνούν τα διεθνή στάνταρ ακόμη και των Ιταλών, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εκτροφή λαγών στα κλουβιά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την καθιερωμένη αναλογία αρσενικού – θηλυκού για την αναπαραγωγή, εμείς δοκιμάσαμε κι άλλο ένα σύστημα, αυτό του εντός αρσενικού με τρία θηλυκά (έχοντας εξασφαλίσει και αντίστοιχο αριθμό κρυψώνων), Τα αποτελέσματα είναι θετικά. Από ένα ζεύγος εκτρεφόμενων λαγών μπορούμε να πάρουμε μέχρι και οκτώ έως εννέα νεογνά, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 90%, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο. Κατά τη διάρκεια εκτροφής των λαγών μέσα στα τρία αυτά χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα μολυσματικών ασθενειών, θανάτων ή διατροφής των λαγών, η οποία προσπαθούμε να είναι ισορροπημένη (κατά 80% τεχνητή τροφή και 20% φυσική τροφή με τη μορφή αποξηραμένου τριφυλλιού.»
Και σε ερώτηση για το επίπεδο της εκτροφής λαγών στη Ελλάδα είχε αναφέρει:

“Μπορώ να πω ότι είναι ανύπαρκτη η συστηματική εκτροφή λαγών σήμερα στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει ενισχύσει ορισμένα προγράμματα εντατικής εκτροφής λαγών, γιατί δεν είχαν την επιστημονική γνώση αλλά και την επιστημονική υποστήριξη.
Βασικά δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι φορείς που θα μπορούσαν να παρέχουν αυτές τις γνώσεις, γιατί ουδέποτε έχουν ακούσει το μάθημα, της εντατικής εκτροφής λαγών, είναι κάτι που έχει εισαχθεί και στη σχολή μας ακόμη τα τελευταία χρόνια”.

Αυτή είναι η εμπεριστατωμένη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους που μας ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της εκτροφής λαγών. Οι παραπάνω πληροφορίες, είναι ενδεικτικές. Συμπληρωματικές πληροφορίες για τη διατροφή, τις εγκαταστάσεις, την υγιεινή κλπ. του λαγού αλλά και άλλων άγριων ειδών, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει από το βιβλίο του κ.Νικόλαου Παπαγωργίου «Εκτροφή θηραμάτων» εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS Α.Ε. 1996 Θεσσαλονίκη.

Μολυσματικές ασθένειες που δύναται να προσβάλουν το λαγό
Οι μολυσματικές ασθένειες που δύναται να μολύνουν τα θηράματα και ειδικά το λαγό οφείλονται σε διάφορους ιούς και βακτήρια, ενώ οι παρασιτικές σε μύκητες, πρωτόζωα και σκουλήκια. Η ευπάθεια των θηραμάτων στις ασθένειες είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την εντατική εκτροφή τους στα εκτροφεία, ενώ όταν ζουν σε κατάλληλους βιότοπους και σε κανονική πυκνότητα, η προσβολή τους από τις ασθένειες είναι περιορισμένη. Τέτοιες ασθένειες είναι: η τουραλαιμία, σηψαιμία και πυαιμία των λαγών, η ψευδοφυματίωση, κοκκιδίαση των λαγών, διάφορες παρασιτικές ασθένειες, ηπατική διστομίαση κ.ά.
Παράλληλα, δύναται να προβληθούν από διάφορες επιδημίες ή ιούς που μεταφέρονται από ξένους πληθυσμούς που θα έρθουν σε επαφή με τους ενδημικούς πληθυσμούς. Πάντως από την ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία προκύπτει ότι πανευρωπαϊκά έχει συσταθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων εκτροφής από τις διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Έχουν καθοριστεί ορισμένες ασθένειες ως «υποχρεωτικής δήλωσης» και όταν εμφανιστούν σε κάποια χώρα οι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στα αρμόδια κρατικά τους όργανα τα οποία με τη σειρά τους μεταβιβάζουν αυτές τις πληροφορίες στον διεθνή φορέα που μεριμνά να παρακολουθεί αυτόν τον τομέα εκτροφής ζώων. Μερικές ασθένειες είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται εντός 24ώρου από την εκδήλωσή τους, και άλλες σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο οργανισμός αυτός εκδίδει ένα ενημερωτικό έντυπο που το αποστέλλει σε εβδομαδιαία βάση στις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε χώρας. Έτσι, και για είδη που το εμπόριο τους είναι ελεύθερο, υπάρχει ένα μέτρο προστασίας και πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών στα ζώα. Για παράδειγμα, αν σε μια χώρα παρατηρηθεί μια μεταδιδόμενη ασθένεια, για κάποιο διάστημα «φρενάρουν» οι μετακινήσεις των ζώων ή μπαίνει μια περιοχή σε καραντίνα μέχρι να καθαρίσει. Για παράδειγμα, αν σε κάποιο εκτροφείο παρουσιαστεί κάποια μεταδοτική ασθένεια, τότε το εκτροφείο:
- Μπαίνει σε καραντίνα.
- Καταστρέφονται τα ζώα που επιβίωσαν.
- Καθαρίζεται και απολυμαίνεται ο χώρος.
- Απομονώνεται ο χώρος από τη γύρω περιοχή.
- Οι ιδιοκτήτες δεν επισκέπτονται άλλες μονάδες για κάποιο διάστημα.

Μεταφορά λαγών (εισαγωγές και εξαγωγές)
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει εκδώσει το 1992 μια Οδηγία για τα ζώα που έχουν κλειστή αναπαραγωγή (ήμερα και άγρια είδη). Αυτή η Οδηγία έχει εναρμονιστεί με ένα Προεδρικό Διάταγμα, και ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η εκτροφή, η μεταφορά (εντός της χώρας και μεταξύ διαφόρων χωρών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών εφ’ όσον αυτά προορίζονται για εγκαταστάσεις που πληρούν ορισμένα κριτήρια εκτροφής τέτοιων ζώων) και έπειτα τη διάθεση τέτοιων ζώων για κατανάλωση.
Οι κύριες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων είναι:
- Τα ζώα να μην προέρχονται από εκμετάλλευση στην οποία έχει εμφανιστεί λύσσα ή τεκμαίρεται ότι έχει εμφανιστεί λύσσα κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα ή δεν έχει έλθει σε επαφή με ζώα τέτοιας κατάστασης.
- Να προέρχονται από εκμετάλλευση στην οποία κανένα ζώο δεν παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα μυξωμάτωσης.
- Να συνοδεύεται από υγειονομικό δελτίο ελέγχου που γίνεται σύμφωνα με παράρτημα ΕΕ της Οδηγίας αυτής.
Στις Οδηγίες της Ε.Ε. για το ενδοκοινοτικό εμπόριο υπάρχει μια λίστα ασθενειών υποχρεωτικής δήλωσης. Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία για να επιτρέπεται το εμπόριο τέτοιων ζώων θα πρέπει αυτά να προέρχονται από εγκεκριμένη μονάδα με κατοχυρωμένη εκτροφή. Καταχωρημένη εκτροφή σημαίνει ότι η αντίστοιχη υπηρεσία με το δικό μας Υπουργείο Γεωργίας (τμήμα Θήρας της Δ/νσης Δασών) γνωρίζει τους ιδιοκτήτες τέτοιων εκτροφών και γνωρίζει επίσης (επειδή της έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες των εκτροφείων) ο αριθμός των ζώων που παράγουν ανά περίοδο ή ανά έτος.
Οι εκτροφές αυτές πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με κάποιον κτηνίατρο που θα παρακολουθεί τις ασθένειες, θα τις καταγράφει, θα παίρνει κάποια δείγματα και θα τα στέλνει στα κτηνιατρικά εργαστήρια κλπ. Επίσης ο κτηνίατρος θα είναι αυτός που θα φροντίζει να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί των ζώων κλπ.
Κάθε κέντρο που επιθυμεί να φιλοξενεί ή να διακινεί ζώα θα πρέπει:
- Να είναι σαφώς οροθετημένο και διαχωρισμένο από το περιβάλλον.
- Να βρίσκεται σε εύλογη απόσταση από άλλες εγκαταστάσεις ζώων.
- Να έχει τεθεί υπό την ευθύνη ενός ιδιώτη κτηνιάτρου, ο οποίος να αναλαμβάνει την εποπτεία των ζώων.
- Να διαθέτει χώρο απομόνωσης όταν τα ζώα είναι άρρωστα.
- Πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που ορίζει στο παράρτημα Α και β η σχετική Οδηγία.
- Πρέπει να τηρεί αρχεία με τα εξής στοιχεία: (τον αριθμό των ζώων που υπάρχει στην εκμετάλλευση, στοιχεία από την αρχική εκτροφή ή την μεταφορά τους, την ηλικία των ζώων κλπ.)
- Χώρους νεκροταφείου των νεκρών ζώων κ.ά.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να εισάγει τέτοια ζώα, θα πρέπει να ζητήσει σχετική άδεια από το τμήμα Δασών του Υπ.Γεωργίας, και εκείνο θα τους ενημερώσει αν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο και από ποια χώρα δύναται να εισαχθούν τα ζώα.

Σχετικά με τους υγειονομικούς ελέγχους θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι βάσει της Οδηγίας, αυτός που φέρνει τα ζώα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία ότι το φορτίο του έφτασε. Η αρμόδια υπηρεσία θα κάνει τον υγειονομικό και τυπικό έλεγχο στο τελωνείο και αν όλα είναι καλά τότε εγκρίνεται η είσοδος των ζώων στη χώρα. Βέβαια υπάρχει ένα προβληματάκι με τις ώρες που εργάζονται οι τελωνειακοί, δηλαδή πενθήμερο, οκτάωρο… όμως αυτό είναι μια λεπτομέρεια που αφορά ένα άλλο κεφάλαιo.

- Για να δοθεί άδεια εισαγωγής λαγών από χώρα της Ε.Ε. ή του εξωτερικού η Δ/νση Δασών εξετάζει κυρίως το είδος των λαγών που θα εισέλθουν προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα να μπερδευτούν οι ράτσες (ξένες με τις αυτόχθονες). Η κτηνιατρική υπηρεσία εργάζεται πάνω σε ένα άλλο άξονα, κυρίως στον έλεγχο της υγιεινής των ζώων, είτε αυτά έρχονται ζωντανά, είτε σφαγμένα.

Για εκείνους που παράλληλα με το εμπόριο επιθυμούν να εκτρέφουν και ζώα θα πρέπει:
- Να τηρεί αρχεία για τα είδη (τον αριθμό και την ηλικία από το κάθε είδος που υπάρχουν στην εκμετάλλευση, τον αριθμό των ειδών που εισάγονται ή εξάγονται από αυτή, τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από την απομόνωση) π.χ. τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που έχουν γίνει κλπ.

Το 1988 η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπ. Γεωργίας είχε κάνει μια προσπάθεια να καταγράψει τα υπάρχοντα εκτροφεία που λειτουργούν στη χώρα μας όμως αυτό δεν απέδωσε. Ελάχιστοι δήλωσαν ότι λειτουργούν τέτοιες εγκαταστάσεις. Αυτό, αλλά και η μη δήλωση τέτοιων εκτροφείων στο τμήμα Δασών του Υπ.Γεωργίας είναι η αιτία που σήμερα δεν ξέρουμε πόσα τέτοια εκτροφεία έχουμε και με ποια παραγωγή ζώων.
Η αλήθεια είναι ότι η εκτροφή κάποιων ειδών, μεταξύ αυτών και των λαγών, είτε προορίζονται για απελευθερώσεις είτε για κρεατοπαραγωγή, ενδιαφέρει ορισμένους συμπολίτες μας. Το Υπ.Γεωργίας και ειδικότερα η Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ. και η Δ/νση Γ.Εφαρμογών, βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. 950/97 – Ν.2520/97 ορίζει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων (ενίσχυση κτιριακής υποδομής, μηχανολογικού εξοπλισμού, αγορά ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής) για την ίδρυση – επέκταση μονάδων εκτροφής ορτυκιών, φασιανών, περιοδικών, περιστεριών, κονίκλων κλπ. Αυτά συμβαίνουν με τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρχει έγκριση γεωοργοοικονομικής μελέτης από τη Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ του Υπουργείου Γεωργίας.
Πάντως ανεξάρτητα από όλες αυτές τις πληροφορίες που παραθέσαμε πιο πάνω, για οποιαδήποτε εμπλοκή σε δραστηριότητες που αφορούν λαγούς, αρμόδιο να δώσει πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο, είναι το τμήμα Θήρας του Υπ.Γεωργίας. Ο λαγός, στη χώρα μας θεωρείται ακόμα είδος της άγριας πανίδας και ως εκ τούτου, εκτός από την περίπτωση της θήρας του όταν και όπου επιτρέπεται αυτή, ή της εισαγωγής του ως προϊόν θήρας αγορασμένο από ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, απαγορεύεται και το εμπόριο του αλλά και η χωρίς ειδική άδεια κράτησή του.

©  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και σε κάθε έντυπο χωρίς την άδεια του εκδότη.