ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Δευτέρα 20-10-2014
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Κάθε Μήνα Μαζί στους Μολάους
ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ στους ΜΟΛΑΟΥΣ

Η ομάδα του «Κάθε Μήνα Μαζί» πραγματικά απολαμβάνει την επαφή με τους κυνηγούς σε κάθε εξόρμησή της. «Σαρξ εκ σαρκός» της κυνηγετικής οικογένειας και μεις, χαιρόμαστε την κουβέντα με τους συναδέλφους, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρεθούμε.
Για τον Δεκέμβριο σειρά είχε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μολάων Λακωνίας.

Αν και η διαδρομή για ΜΟΛΑΟΥΣ, μέσω Τρίπολης – Σπάρτης, έχει σαφώς βελτιωθεί μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο οδικό δίκτυο, παραμένει απαιτητική. Το κατά πόσο ταξιδεύει κανείς άνετα, εκτός από την κατάσταση των δρόμων (ποιότητα οδοστρώματος, στροφές, κ.λ.π.), εξαρτάται – σε μεγάλο βαθμό – και από το αυτοκίνητο.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε ως μέσο μεταφοράς ένα ΤΟΥΟΤΑ LAND CRUIZER, το οποίο ομολογουμένως μας ταξίδεψε ξεκούραστα και άνετα. Ειδικά στο τμήμα της διαδρομής μετά την Τρίπολη, όπου υπάρχουν αρκετές στροφές, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στα εκτός δρόμου αυτοκίνητα, το LAND CRUIZER, απέδειξε ότι είναι άνετο, ασφαλές και ξεκούραστο αυτοκίνητο, το οποίο προσφέρεται για μεγάλα ταξίδια, ενώ συνδυάζει την τελευταία τεχνολογία με την υψηλή αισθητική και εργονομία. Την απόσταση Αθήνα – Μολάοι την καλύψαμε σε 3.5 ώρες, ενώ τα 215 άλογα του «θηρίου», δεν … «ίδρωσαν» μεταφέροντας τους Νίκο Λελούδα, Μηνά Ιορδάνογλου, Σοφοκλή Κοσκινά, Γιώργο Ρόζο και Νίκο Νικολάου, συν τις αποσκευές τους, συν τα δώρα της εκδήλωσης.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ΜΟΛΑΩΝ είναι ένας εύρωστος και δραστήριος σύλλογος που σαν οικοδεσπότης της εκδήλωσης είχε φροντίσει για όλα. Αμέσως μετά από ένα σύντομο … «σέρβις» στο ξενοδοχείο, κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα που έγινε η εκδήλωση, λίγα χιλιόμετρα έξω από τους Μολάους, προς τη Σκάλα. Η αίθουσα αυτή διατίθεται για τις χοροεσπερίδες του συλλόγου, οι οποίες εκτός από την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, συμβάλλουν και στην οικονομική ενίσχυση του ταμείου του, αφού ο σύλλογος εκτός των φιλοθηραματικών του δραστηριοτήτων, πληρώνει δύο θηροφύλακες και συντηρεί τρία αυτοκίνητα. Πάντως, όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος, κ. Λεωνίδας Βασιλάκος, η λαθροθηρία έχει μειωθεί σημαντικά στην περιοχή, η οποία είναι ένας κυνηγετικός παράδεισος για κάθε είδους θήραμα, αφού συνδυάζει βουνά με αλπικό υψόμετρο (Ταΰγετος), εύφορες πεδιάδες, με ποτάμια και θάλασσα. Παρόλα αυτά, οι κυνηγοί των Μολάων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, προτιμούν το τριχωτό θήραμα, χωρίς όμως να αδιαφορούν και για το φτερωτό, όπως ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Τάκης Σούντας, ο οποίος, αν και λαγοκυνηγός, θεωρείται ως ο κορυφαίος «τσιχλάς» της περιοχής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη και διατηρήθηκε έτσι μέχρι το τέλος της τετράωρης κουβέντας, που είχαμε με τους κυνηγούς. Τις σύντομες εισηγήσεις μας, ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίες κάλυψαν σχεδόν όλο το εύρος της κυνηγετικής θεματολογίας.
Την κουβέντα την ξεκίνησε, ως συνήθως, ο Νίκος Λελούδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κυνηγίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη λαθροθηρία και στην κυνηγετική παιδεία. Την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος. Ανέλυσε τις βασικές αρχές της προληπτικής ιατρικής του κυνηγετικού σκύλου, ενώ με τη βοήθεια του «ΔΙΑ» (κουτάβι γιούρα), έδειξε και μερικές πρακτικές εφαρμογές.
Ο Νίκος Νικολάου έθιξε στην εισήγησή του κυνοφιλικά θέματα όπως, την επιλογή σκύλου, την σημασία των αγώνων, τις διασταυρώσεις, κ.λ.π. Την αρχή στην ενότητα όπλα – βλητική έκανε ο Μηνάς, μιλώντας για το νόμο περί όπλων και για την ασφάλεια τόσο στην χρήση του όπλου, όσο και στην επιλογή φυσιγγίων. Έκλεισε ο Σοφοκλής, το αντικείμενο του οποίου ήταν η σωστή σκόπευση (εύρεση κυρίαρχου ματιού, διόφθαλμη σκόπευση και επώμιση).
Η δίψα των κυνηγών για γνώση ήταν μεγάλη και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους ικανοποιήσουμε, στο μέτρο πάντα των χρονικών περιορισμών και των δυνατοτήτων μας. Αυτή την ανάγκη όμως, την γνωρίζει και το δραστήριο Δ.Σ. του Συλλόγου και γι αυτό προγραμματίζει και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Το κυριότερο μάλιστα πρόβλημα των κυνηγών της περιοχής είναι ακριβώς αυτό: η έλλειψη ενημέρωσης. Ευχάριστη ήταν και η παρουσία προέδρων και μελών Δ.Σ. από όμορους και γειτονικούς συλλόγους, γεγονός που δείχνει πως οι κυνηγοί της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, διακατέχονται από σύμπνοια.
Επίσης παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Νικολάου, αντιπρόσωπος της ΤΟΥΟΤΑ στην Λακωνία, με τους συνεργάτες του, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να δουν τα τελευταία μοντέλα της εταιρίας, που είχε φέρει στον προαύλιο χώρο γι αυτό τον σκοπό. Ακόμα δεσμεύτηκε να καλέσει τους κυνηγούς στις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας για πιο αναλυτική ενημέρωση και φυσικά για test drive.
Η εκδήλωσή μας έκλεισε όπως πάντα με την κλήρωση των δώρων των χορηγών, μέσα σε ένα εγκάρδιο κλίμα. Υπήρξε όμως και συνέχεια στην ταβέρνα του κ. Σικαρά, όπου μεταξύ των λοιπών εκλεκτών εδεσμάτων απολαύσαμε τις «γκόγκες» (παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά) και τα «τσαΐτια», (παραδοσιακή χορτόπιτα). Εκεί και μέσα στην παρεΐστικη ατμόσφαιρα που είχε διημιουργηθεί (αλλά και στην εκδήλωση), διαπιστώσαμε την απόλυτη ακροαματικότητα και απήχηση που έχουν οι «Πρωινές Ιχνηλασίες». Έγινε μάλιστα και η σχετική πλάκα με τις … «ξανθές μπούκλες» του Γιώργου και το κόκκινο αυτοκίνητο του Μηνά. Στις προπόσεις, έγινε και η καθιερωμένη ευχή … «λαγού μαλλί». Σχολιάστηκε ευμενώς το γεγονός ότι η εκπομπή, εκτός από παρέα και ενημέρωση, βγάζει προς τα «έξω» το πραγματικό πρόσωπο των κυνηγών. Αυτό το άνοιγμα προς την κοινωνία, καταρρίπτει με τον καλύτερο τρόπο τον μύθο του αιμοσταγούς τέρατος, που είχαν αποπειραθεί να εξυφάνουν κάποιοι κύκλοι και τα προσκείμενα σ’ αυτούς Μ.Μ.Ε.
Μετά από έναν ευχάριστο ύπνο, που μας αναζωογόνησε, ξεκινήσαμε για την επιστροφή, με μια σύντομη στάση στη Σκάλα για καφέ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Συνεχίσαμε για Αθήνα, απολαμβάνοντας το φυσικό κάλλος της περιοχής, μέσα από τους αναπαυτικούς πολυτελείς χώρους του LAND CRUISER.

Στην εκδήλωση, όπως πάντοτε, κληρώσαμε δώρα που είχαν την ευγενή καλοσύνη να προσφέρουν οι εταιρίες: ΚΑΛΚΟ Ε.Π.Ε., ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ, Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε., ΜΗΝΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ, TOURIS A.E., ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΣ.

Τα δώρα που κληρώθηκαν, κέρδισαν οι εξής:
      Ντανάκας Θεοδ., Φιφλής Πέτρος : από 250 φυσίγγια C7 PERFECTA, προσφορά της εταιρείας ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ
      Καναβάρος Θεοδ.: ένα κυνηγετικό γιλέκο Cheddite, προσφορά της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ
      Κουτσουμπός Μ. Λεων.: 1 αεροβόλο πιστόλι Crosman με αμπούλες - σφαιράκια, προσφορά της εταιρείας Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ
      Βλαχάκης Θεοδ.: ένα ζευγάρι μποτάκια LOWA, προσφορά της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ
      Μαυρομάτης Κώστας: ένα πουκάμισο Cheddite, προσφορά της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ
      Ζαγοριανός Δημ.: ένα αδιάβροχο Cheddite προσφορά της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ
      Αποστολάκης Αλ. & Βασιλειάδης Γιώργος: 1 βιβλίο «Το κυνήγι του λαγού» προσφορά του Μανούσου Χαλκιαδάκη
      Κουτσουμπός Λεων. & Σούντας Κώστας: 1 βαλιτσάκι μεταφοράς φυσιγγίων, προσφορά του περιοδικού ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ – ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ
      Κουτσογιαννόπουλος Γρηγ. & Μπατσάκης Νικ.: 1 βιβλίο «Το θαύμα της Πορτογαλίας» προσφορά του Γιάννη Δάρα
      Οι κ.κ. Βαρράς Γεωργ., Ζαγουριανός Ευαγγ., Νικολακάκος Θεοδ., Μπελεγρής Αλεξ., Κουτσοθεοδωρής Ιωαν., Βαβαρούτσος Παναγ., Αναστασάκης Σπύρος, Καναβάρος Χρήστος, Μαστοράκος Γεωργ., Γκαύρος Δημ.: 2 κουτιά φυσίγγια Cheddite, προσφορά της εταιρείας ΜΕΤΠΛΑΣΤ: ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΑΒΕΕ
      Κυριακόπουλος Διον., Τζώρτζης Δημ., Κοκλάνης Βασ., Μακρής Γεωργ., Θασαλασσινός Γεωργ.: 2 κουτιά φυσίγγια JORDAN προσφορά του κ. ΜΗΝΑ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
      Κουτούλιας Σπύρος, Βούρθης Γεωργ., Μίχας Ευαγ., Βούρθης Παν., Φελλούρης Χρήστος: 2 κουτιά φυσίγγια GEVELOT προσφορά του κ. ΜΗΝΑ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
      Μπελεγρής Κων., Ξανθάκος Δημ., Κατσώρης Γεωργ., Μέμιτσας Νικ., Αγγελάκος Γιάννης, Μακρής Θεοδ., Σούντας Παναγ., Βασιλάκος Γεωργ., Λάμπος Ιωαν., Αλεξανδρής Νικ., Καλλας Παν., Ρέμπελος Αναστ., Ξυπολέας Παν., Πετράκος Θεοδ., Κώνστας Θεοδ., Μακρής Θεοδ., Ρέμπελος Αλεξ., Ζερβός Εμμ., Ζευγώτης Χρήστος, Χασάπογλου Κυριάκος, Τσακωναίος Π., Ανασταστάκης Δημ., Κωνσταντινάκης Δημ., Μέρμηγκας Ιωαν., Θεοδωράκος Παν., Αγγελάκος Γεωρ., Κουτσουμπός Ιωάν.: 1 χιτώνιο κυνηγετικό, προσφορά της εταιρίας ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ
      Κουτσουμπός Παν., Αγγελέτος Παν., Ανδριτσάκος Δημ., Ματιώτης Σπύρος, Γρεβενιότης Γεωργ.: 2 κουτιά φυσίγγια NOBEL SPORT προσφορά της εταιρείας TOURIS A.E.
      Μενέγας Χρήστος, Παναγιωτόπουλος Γεωργ., Λάτσης Αθαν., Σταυριανάκος Κώστας, Λούβρης Λεων., Ξυπολέας Αντ., Αρώνης Γιώργος : 1 DVD K&K, προσφορά του περιοδικού ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ – ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ
      Ρέμπελος Χρήστος, Κουτσουμπός Γιώργος, Σιδέρης Ηλίας, Τσιριγώτης Φίλ., Δερμάτης Νίκος, Παναρίκης Αντ., Σταθάκης Παρασκευάς, Πλαγιαννάκος Βασίλης, Αρώνης Κων/νος, Βεργιάδου Ζωή, Δρουγάνης Αθαν., Αλεξανδρής Ηλίας, Ιατρόπουλος Δ. Γεωργ.: 1 καπέλο K&K, προσφορά του περιοδικού ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ – ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ


ΜΟΤΟ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη και διατηρήθηκε έτσι μέχρι το τέλος της τετράωρης κουβέντας, που είχαμε με τους κυνηγούς. Τις σύντομες εισηγήσεις μας, ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίες κάλυψαν σχεδόν όλο το εύρος της κυνηγετικής θεματολογίας.

Η δίψα των κυνηγών για γνώση ήταν μεγάλη και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους ικανοποιήσουμε, στο μέτρο πάντα των χρονικών περιορισμών και των δυνατοτήτων μας. Αυτή την ανάγκη όμως, την γνωρίζει και το δραστήριο Δ.Σ. του Συλλόγου και γι αυτό προγραμματίζει και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις.©  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και σε κάθε έντυπο χωρίς την άδεια του εκδότη.