ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Παρασκευή 28-11-2014
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
Στο φτερό (ειδήσεις, σχόλια, επικαιρότητα)

ΤΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΚΟΣΜΟ
Επιτέλους οι κυνηγοί κατάλαβαν τα οφέλη του σκοπευτηρίου. Κάθε Σαββατοκύριακο τα σκοπευτήρια είναι γεμάτα από κυνηγούς. Για χρόνια, μέσα από τις σελίδες τούτου του περιοδικού, αναφέραμε τα οφέλη που προκύπτουν από το σκοπευτήριο. Τα σκοπευτήρια εκτός από την προπόνηση και την εξοικείωση με το όπλο προσφέρονται για καλή παρέα και συζητήσεις γύρω από το κυνήγι τα σκυλιά και τα όπλα.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΜΑΣ
Στον Αγώνα Α.Κ.Ι. του Σχιστού που διοργανώθηκε το διήμερο 25 και 26 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου Αρ.530 παραλείψαμε να αναφερθούμε στον Αλέκο Λεβαντίνο και στο σκυλί του Hellenik Ayra που και τις δύο ημέρες πήρε το 1ος Εξαίρετος CACT. Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μια τέτοια διάκριση και μάλιστα δύο συνεχόμενες ημέρες. Ζητούμε συγνώμη και ευχόμαστε στον Αλέκο και στο σκυλί του πάντα επιτυχίες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΠΛΩΝ
Ο νόμος προβλέπει 10ετή διάρκεια ισχύος των δελτίων κατοχής κυνηγετικών όπλων. Αν παρέλθει η δεκαετία και ο κάτοχος δεν φροντίσει να ανανεώσει το δελτίο κατοχής, μέσα στο τελευταίο 3μηνο, τότε δεν υπάρχει τρόπος ανανέωσης και ουσιαστικά τα όπλα από τη λήξη ισχύος του δελτίου κατοχής και μετά, θεωρούνται παράνομα. Μήπως όμως αυτό είναι λίγο ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ; Μήπως θα έπρεπε να προβλέπεται κάποια διαδικασία έστω και με την επιβολή χρηματικού προστίμου; Πώς γίνεται ένα όπλο που θεωρείται νόμιμο και παράλληλα είναι περιουσιακό στοιχείο του κατόχου του για μια αμέλεια, ή παράλειψη, ή ακόμη και μακροχρόνια απουσία του κατόχου του από την Ελλάδα, αυτόματα χωρίς καμία πρόβλεψη να γίνεται παράνομο;

ΖΑΡΚΑΔΙ, ΡΑΒΔΩΤΑ, ΖΩΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ
Πιστοί στις αρχές μας και πάντα επίμονοι, για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αιτήματα του κυνηγετικού κόσμου που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν στην ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που λίαν συντόμως θα εκδοθεί.
Για το ζαρκάδι υπάρχουν μελέτες και στοιχεία που δικαιολογούν απόλυτα να συμπεριληφθεί στα θηρεύσιμα. Η χρήση ραβδωτών όπλων αποδεδειγμένα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύεται διαχειριστικό μέτρο. Τέλος, να πούμε ήμαρτον πια με αυτές τις ζώνες διάβασης! Εκτός του ότι δεν προσφέρουν τίποτα, συν τοις άλλοις δεν υπάρχει σήμανση, με αποτέλεσμα νόμιμοι κυνηγοί να γίνονται παράνομοι εν αγνοία τους.

THΛΟΣ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
Κάποια πράγματα κάνουν τον κύκλο τους και όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Φέτος, λήγει η απαγόρευση θήρας που είχε οριστεί για την Τήλο. Σύμφωνα με την άποψη της δασικής υπηρεσίας, επειδή δεν υπάρχει κάποιος λόγος να οριστεί νέα απαγόρευση, το κυνήγι θα επιτραπεί, όπως ισχύει σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Στο νησί βέβαια υλοποιείται ένα πρόγραμμα LIFE, από τον Δήμο Τήλου, αλλά η υλοποίηση του δεν επηρεάζεται από το κυνήγι ή το μη κυνήγι. Επιπλέον να πούμε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η θεσμοθέτηση εκτάσεων της Τήλου ως Οικολογικό Πάρκο, όμως ακόμα δεν έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ενδεχομένως να μην υπογραφεί και ποτέ, αν η αιτιολόγηση των μελετητών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη). Το ζήτημα της Τήλου, έχει καταστεί ιδιόμορφο! Πολιτικές παρεμβάσεις, οικονομικές …απαιτήσεις, αιτήματα εξαίρεσης από το εθνικό νομικό σύστημα, κ.λ.π. Είμαστε και εμείς περίεργοι να δούμε φέτος τι αιτήματα και τι δικαιολογίες θα προβάλλουν ο Δήμος, οι ξενοδόχοι, οι κάτοικοι, οι φίλοι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, κ.λ.π. προκειμένου να διατηρηθεί το ιδιότυπο καθεστώς της απαγόρευσης θήρας (ή μήπως της πριβέ κυνηγετικής εκμετάλλευσης του νησιού από λίγους!)

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
ΛΑΒΑΜΕ, και ευχαριστούμε θερμά το άκρως ενδιαφέρον εξειδικευμένο βιβλίο που εκδόθηκε από την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, με τίτλο, «Διαχείριση ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, διατήρηση μέσω της ορθής χρήσης» των καταξιωμένων θηραματολόγων, κ.κ. Χρήστου Κ.Σώκου και Περικλή Μπίρτσα.
Ο Κολχικός Φασιανός είναι ένα θηραματικό είδος που έφτασε να καταστεί απειλούμενο στη χώρα μας. Μετά από πρόταση που υπέβαλαν στελέχη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχτηκε να εντάξει διαχειριστικές ενέργειες που απέβλεπαν στη διατήρηση του Κολχικού Φασιανού στο πρόγραμμα «Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, συντάχτηκε και εκδόθηκε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο – εκτός από τις μελλοντικές δράσεις διαχείρισης – συμπεριλαμβάνει και εκτενή βιβλιογραφία (από πολλές χώρες και αρκετούς ειδικούς επιστήμονες).
Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο δίνεται έμφαση στην πληθυσμιακή κατάσταση του υποείδους παγκοσμίως. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθυσμό του είδους. Στο τέλος του κεφαλαίου παρατίθεται πίνακας ο οποίος συνοψίζει τις επιπτώσεις των κύριων περιοριστικών παραγόντων. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να ελέγξει ο διαχειριστής για την αντιμετώπιση των περιοριστικών παραγόντων. Στο κεφάλαιο αυτό δίνεται έμφαση στην ένταξη της διαχείρισης του φασιανού στις χρήσεις γης. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται τα στοιχεία που πρέπει να περιέχονται σε ένα σχέδιο εγκατάστασης πληθυσμών φασιανού. Έμφαση δίνεται στα πλεονεκτήματα που έχει η εγκατάσταση κολχικού φασιανού σε σύγκριση με άλλα υποείδη και υβρίδια. Το πέμπτο κεφάλαιο αναδεικνύει την αναγκαιότητα σύνταξης σχεδίου δράσεων για το φασιανό στην Ελλάδα και προσδιορίζει χωρικά και χρονικά τις προτεραιότητες.
Συγχαρητήρια! Πάντα τέτοια…

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Η Ένωση Κυνηγετικών Οργανώσεων Ευρώπης (F.A.C.E.) και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος οργανώνουν στις 3 Ιουνίου 2006 την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Αθηνών» με αντικείμενο την υιοθέτηση ενός «Προγράμματος Καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης στην Ευρώπη» που είναι βασισμένο, μεταξύ άλλων εμπειριών και στο αντίστοιχο Ελληνικό Πρόγραμμα που εφαρμόζει πρωτοποριακά η Κυνηγετική Συνομοσπονδία εδώ και 12 χρόνια! Την διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 25 Ευρωπαϊκές χώρες, εκπρόσωποι της Ε.Επιτροπής της Γεν.Δ/νσης Περιβάλλοντος διεθνών Οργανισμών Περιβάλλοντος και άλλοι Ευρωπαϊκοί φορείς, θα τιμήσει με την παρουσία του και τη συμμετοχή του ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ.Στ.Δήμας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του προγράμματος στην αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.
Καλή επιτυχία.

Τα αποδημητικά πουλιά δεν μεταφέρουν τον ιό Η5Ν1!!!
Διαψεύδονται οι ανησυχίες για την γρίπη των πουλερικών
Σύμφωνα με δημοσίευμα της NEW YORK TIMES της 11ης Μαΐου, η αναμενόμενη διασπορά του ιού της γρίπης από τις επιδημίες της άνοιξης δεν έγινε πουθενά στην Ευρώπη, καταρρίπτοντας τις θεωρίες που ήθελαν τον ιό να έρχεται ενδυναμωμένος από την Αφρική.
Ήδη χώρες όπως η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Γαλλία απέσυραν τα μέτρα προστασίας και πολλές ακόμη χώρες προχωρούν στην ίδια κατεύθυνση.
Συνέβη το ίδιο με τον ιό ΥΖΚ τόνισε ο Juan Lubroth, ειδικός επιστήμονας του Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων του ΟΗΕ από τη Ρώμη, όπου κανένας από τους φόβους μας δεν επαληθεύτηκε.
Η αλήθεια είναι, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τον ιό Η5Ν1. Παρά την ανησυχία μας ότι θα επέστρεφε από την Αφρική στην Ευρώπη με τα αποδημητικά πουλιά, αυτό δεν έγινε.
Ειδικοί επιστήμονες της Διεθνούς Οργάνωσης Υγρότοπων, συγκέντρωσαν στην Αφρική δείγματα από 7500 άγρια πουλιά, τον περασμένο χειμώνα. ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΝ Η5Ν1 είπε ο κ. Hagerneijer κι έτσι είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ιός δεν θα επιστρέψει στην Ευρώπη με τις ανοιξιάτικες αποδημίες.
Οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν πως ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, ποια πουλιά είναι φορείς και ποια πεθαίνουν εξαιτίας του ιού.
Μετά την εύρεση του ιού στην Νιγηρία τον Ιανουάριο σε οικόσιτα πουλερικά, οι ειδικοί ανάμεναν να μεταδοθεί γρήγορα στις γειτονικές φάρμες και στα άγρια πουλιά. Αυτό όμως δεν συνέβη και κανείς δεν γνωρίζει πως μεταδίδεται και που τελικά.
Γιατί δεν μεταδόθηκε από τη Νιγηρία στις γύρω περιοχές;
Γιατί δεν μεταδόθηκε στις μεγάλες λίμνες της Αφρικής;
Γιατί δεν επέστρεψε στην Ευρώπη;
Μήπως έγινε πολύς θόρυβος για ένα επουσιώδες ζήτημα;
Μήπως επιχειρήσεις καταστράφηκαν χωρίς λόγο;
Το μόνο που υπάρχει είναι μερικά δείγματα και πολλή ανησυχία.
Ίδωμεν.


©  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και σε κάθε έντυπο χωρίς την άδεια του εκδότη.