ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ FORUM ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
 

Φωτοστιγμές

Προτάσεις

Βιβλία

Δημοψηφίσματα

Σχετικοί κόμβοι

Καιρός

Διαφημίσεις - πελάτες

Συνδρομές

Αναζήτηση

Κυνηγετικοί σύλλογοι

Δασαρχεία

Θηροφύλακες

Επικοινωνία

Α-Ω ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 
Πέμπτη 27-11-2014
 
 
Ανάπτυξη πλατφόρμας:
Παντελής Καμπόλης
ΔΟΚΙΜΗ ΦΥΣΙΓΓΙΑ: Τα 28άρια JORDAN Air Sporter, ALFA GAME και NOBEL SPORT SPORTING
Των Μηνά Ιορδάνογλου, Σοφοκλή Κοσκινά & Μπάμπη Αιγινήτη

Τρία γνωστά φυσίγγια 28 γραμμαρίων επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε αυτό τον μήνα.
Τα φυσίγγια μίας ουγκιάς χρησιμοποιούνται κατά κόρο αυτή την εποχή σε προπονήσεις κυνηγών στα σκοπευτήρια, καθώς και στα καλοκαιρινά κυνήγια.

Οι γομώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Βρετανία και όχι μόνο όπου οι ανακρούσεις των όπλων είναι ανεπιθύμητο αποτέλεσμα των μεγάλων γομώσεων.
Βέβαια, όσο μειώνεται η ποσότητα των σκαγίων σε ένα φυσίγγι, τόσο στενεύει ο κύκλος αποτελεσματικότητας και εκεί ξεχωρίζουν οι καλοί σκοπευτές.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί κυνηγοί που βλέπουν την υπόθεση κυνήγι ρομαντικά και όχι απλά ποσοτικά, βάζουν μόνο τον πήχη ψηλά και ανταγωνίζονται τον εαυτό τους.
Γνωστά σαν SPORTING, τα φυσίγγια των 28 γραμ. έχουν συνήθως το προσόν της υψηλής ταχύτητας συνδυασμένο με χαμηλή ανάκρουση. Η τελευταία παίζει σπουδαίο ρόλο στα σκοπευτήρια, όπου οι πολλές τουφεκιές κουράζουν και καταπονούν σκοπευτές και όπλα.
Τα δύο από τα φυσίγγια που επιλέξαμε στα 28 γραμμάρια είναι ελληνικής κατασκευής και το τρίτο γεμισμένο στην Ιταλία από την πασίγνωστη NOBEL SPORT.
Πρόκειται για το SPORTING 28 της NOBEL SPORT, το ΑLFA GAME 28 και το JORDAN Air Sporter.
Οι τρεις ειδικοί συνεργάτες μας τα ανέλυσαν, τα δοκίμασαν και παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν γραφούν οι απόψεις των αρθρογράφων, δεν προηγείται καμία συνεννόηση και για τον λόγο αυτό ενδέχεται μερικές φορές να βρεθείτε μπροστά σε διαφορετικές απόψεις.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας παρουσιάσουμε κακής ποιότητας ή επικίνδυνα προϊόντα. Οσάκις τα συναντούμε, τα απορρίπτουμε και ενημερώνουμε τους κατασκευαστές ή τους αντιπροσώπους τους ότι τα προϊόντα αυτά κρίνονται ως ακατάλληλα και αρνούμαστε να τα παρουσιάσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα συναντήσετε στις δοκιμές αυτές σκληρή αρνητική κριτική.

NOBEL SPORT 28 SPORTING PERCORSO DI CACCIA

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Μηνάς Ιορδάνογλου
Το κόκκινο SPORTING 28 της πολυεθνικής NOBEL SPORT γεμίζεται όπως είναι φυσικό σε κάλυκα της ίδιας εταιρίας, με μέταλλο 12 χιλιοστών και καψύλι γρήγορο Μ 688.
Η πυρίτιδα που βρήκαμε στο SPORTING 28 είναι μονοβασική ΑS (Α 28) με βάρος γόμωσης 1,45. Το βύσμα είναι πλαστικό λείο με κυάθιο με ξεχωριστό πλαστικό δίσκο, στον οποίο επικάθονται τα σκάγια.
Τα σκάγια Νο 8 ½ των φυσιγγίων της δοκιμής μας είναι καλής ποιότητας, με βάρος γόμωσης 28,5 γραμμάρια.
Στον βλητικό σταθμό το NOBEL SPORT έδωσε πολύ καλές μέσες τιμές. Η μέση πίεση ήταν 595 μονάδες bar με αρχική ταχύτητα 411 m/sec. Η απόκλιση μεταξύ των φυσιγγίων κυμάνθηκε στο 9%.
Γνώμη μας είναι ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα φυσιγγίου SPORTING με ικανοποιητική ταχύτητα, μέση πίεση που το κάνει ξεκούραστο σε όλα τα όπλα και μπορεί άνετα να χρησιμοποιείται στο σκοπευτήριο και στο κυνήγι.
Υλικά Γόμωσης: Σοφοκλής Κοσκινά
H NOBEL SPORT είναι ο ευρωπαίος κολοσσός στην κατασκευή φυσιγγίων, τα φυσίγγια της κυκλοφορούν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Όσο για τις πρώτες ύλες που παράγει, είναι παγκοσμίως γνωστές.
Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η NOBEL SPORT τις παράγει η ίδια οπότε έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την παραγωγή φυσιγγίων σε όλα τα επίπεδα εφόσον είναι καθετοποιημένη.
Το NOBEL SPORT 28 γεμίζεται σε κάλυκα της NOBEL SPORT χρώματος κόκκινου με ύψος μετάλλου 12mm. Το ύψος του κάλυκα κλειστού είναι 58mm. To καψούλι είναι της MARTIGNONI 688 DFS η πυρίτιδα είναι Α 28.
Το πλαστικό κυάθιο είναι σχεδιασμένο από την NOBEL SPORT και ευρύτερα γνωστό σε εμάς ως αποσπώμενου πάτου. Τα σκάγια είναι Νο8 ½ με διάμετρο 2,2mm το βάρος του κάθε σκαγιού είναι 0,065 και στο γραμμάριο βγαίνουν 15 σκάγια.
Η συσκευασία είναι των 25 φυσιγγίων και είναι καλαίσθητη. Αναγράφονται σε αυτή όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να είναι ενήμερος ο αγοραστής.
Το SPORTING 28 της NOBEL SPORT είναι ένα ασφαλές και καλοφτιαγμένο φυσίγγι με ποιοτικά υλικά και σταθερή απόδοση. Είναι κατάλληλο για το σκοπευτήριο, στο άθλημα του SPORTING αλλά και για το κυνήγι.
Δοκιμή – Παρατηρήσεις: Μπάμπης Αιγινήτης
Όπως και τα άλλα δύο sporting φυσίγγια των 28 γρ., έτσι και αυτό δοκιμάστηκε στα 35 μ. με τσοκ ντεμί (***) και κάνη μήκους 71 εκ., με απόδοση 69% αλλά με νούμερο σκαγίων 8 ½. Η διάτρηση ήταν εξαιρετική, όμως η ανάκρουση απότομη και κάπως και «κοφτή» στον ώμο. Δεν διέθετε εκείνη την μαλακή, γλυκιά αίσθηση την στιγμή του πατήματος της σκανδάλης και αυτό βέβαια ωφείλεται στην αυξημένη ζωηρότητα ανάφλεξης της συγκεκριμένης πυρίτιδας. Η καύση είναι τέλεια και η κάνη μετά από πολλές βολές σε εκπλήσσει με την ανυπαρξία καταλοίπων.
Είναι γρήγορο φυσίγγι με υψηλή ταχύτητα, αλλά και πιέσεις που θα ευχαριστήσουν τους κατόχους αυτογεμών (καραμπινών), που το δουλεύουν στο σκοπευτήριο χωρίς κινδύνους εμπλοκών.
Δοκιμάζοντας το συγκεκριμένο φυσίγγι σε ένα απογευματινό τσίχλας τον Φεβρουάριο για να δω το Νο 8 ½ τι διαφορές παρουσιάζει με ένα ίδιας γόμωσης Νο 7½ μου έδωσε σε αποστάσεις 25-30 μ., πολύ καλά αποτελέσματα άμεσης καταβολής, χωρίς τραυματισμούς.
Προσωπικά πιστεύω ότι και τα τρία φυσίγγια των 28 γρ. για sporting που δοκίμασα (NOBEL SPORT / MAIONCHI, JORDAN AIR SPORTER & ALFA GAME) είναι εφάμιλλα. Κάτι που δείχνει τις υψηλές δυνατότητες των ευφυών Ελλήνων κατασκευαστών.
Επίσης προλαμβάνοντας την σκέψη κάποιων αναγνωστών που βιαστικά και επιπόλαια θα έλεγαν «μα, εσείς όλα καλά τα βγάζετε», θέλω να δηλώσω ότι φροντίζουμε για τις δοκιμές – παρουσιάσεις όπλων και φυσιγγίων να διατηρούμε ένα υψηλό επίπεδο επιλογής. Πιο απλά, δεν ασχολούμαστε με όπλα ή φυσίγγια που δεν θα αγοράζαμε για εμάς, όχι μόνο γιατί δεν θα μας άρεσαν, αλλά γιατί το επίπεδο ποιότητος κατασκευής δεν θα ξεπερνούσε το καλό.
Δεν βρίσκω τον λόγο να ασχολούμαστε με «σκουπίδια» ούτε πιστεύω ότι και σεις πρέπει ναι διαθέτετε χρόνο να διαβάζετε γι αυτά. Υπάρχουν τόσα καλά φυσίγγια και όπλα σήμερα με την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει στον κυνηγετικό χώρο, που αξίζουν να αναλυθούν και να δοκιμαστούν, εμπλουτίζοντας τις δικές μας εμπειρίες και τις δικές σας γνώσεις.
ALFA GAME 28
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Μηνάς Ιορδάνογλου
Το διαφανές ΑLFA GAME 28 γεμίζεται σε κάλυκα NOBEL SPORT με μέταλλο 16 χιλιοστά και καψύλι γρήγορο Μ688. Η πυρίτιδα είναι GM3 γκρανουλέ της NOBEL SPORT και το βύσμα είναι τύπου QUALANDI, ύψους 24 χιλιοστών. Το βάρος της πυρίτιδας είναι στο συγκεκριμένο φυσίγγι 1,50 και τα σκάγια ημίσκληρα 28 γραμμάρια Νο 8. Η ποιότητα των σκαγίων είναι πολύ καλή και από άποψη σφαιρικότητας και από άποψη λείανσης.
Στον βλητικό σταθμό της εταιρίας ΔΟΡΚΑΣ ΑΒΕΕ που μας παραχωρείται ευγενικά για όλες τις δοκιμές μας, διαπιστώσαμε ότι το ΑLFA GAME 28 είναι ένα γρήγορο αλλά και δυνατό φυσίγγι.
Η μέση αρχική του ταχύτητα ήταν με θερμοκρασία 26 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 57%, 415 μέτρα το δευτερόλεπτο και η μέση πίεση 734 μονάδες Bar.
Η απόκλιση σε καμία περίπτωση δεν πέρασε το 4%. Πιστεύουμε ότι το φυσίγγι αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται άνετα και από όσους έχουν αυτογεμή magnum καθώς και στο κυνήγι της τσίχλας το χειμώνα, ίσως όμως κουράσει τώρα το καλοκαίρι όσους έχουν ελαφρά δίκαννα.

Υλικά Γόμωσης: Σοφοκλής Κοσκινά
Άλλος ένας ποιοτικός εκπρόσωπος στην κατηγορία των 28 γραμμαρίων είναι το ΑLFA GAME 28. Πρόκειται για ελληνικό φυσίγγι με ποιοτικά υλικά και καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Το ALFA GAME γεμίζεται σε κάλυκα της NOBEL SPORT με ύψος μετάλλου 16mm. Κλειστός ο κάλυκας έχει ύψος 58mm. Το κλείσιμο είναι αστεροειδές 6 πτυχών. Το καψούλι είναι της MARTIGNONI DFS 688 και η πυρίτιδα της NOBEL SPORT – GM3. Το πλαστικό κυάθιο έχει ύψος 24mm και είναι τύπου GUALANDI. Τα σκάγια είναι Νο8 με διάμετρο 2,25. Το κάθε φυσίγγιο έχει βάρος 0.069gr και βγαίνουν 14,5 σκάγια στο γραμμάριο.
Η συσκευασία έχει χρώμα κόκκινο – ασημί και αναγράφει στοιχεία όπως το βάρος της γόμωσης και το νούμερο των σκαγιών. Θα επιθυμούσαμε να αναφέρονται περισσότερα στοιχεία στη συσκευασία. Η ανάκρουση του ALFA GAME 28 είναι αισθητή. Το ALFA GAME έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και για το κυνήγι και έχει σημειώσει καλά αποτελέσματα. Τα 28 γραμμάρια για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος στο κυνήγι θα πρέπει να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά που χαρακτηρίζουν αυτή την κατηγορία. Στα υπέρ πρέπει να καταγραφεί η χαμηλή ανάκρουση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ελαφρά όπλα, όπου μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανάκρουσης.
Από την άλλη, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι λόγω των λίγων γραμμαρίων σε σκάγια, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην σκόπευση. Αν και η καλή επώμιση σε συνάρτηση με την καλή κατανομή εξαλείφουν το πρόβλημα αυτό.

Δοκιμή – Παρατηρήσεις: Μπάμπης Αιγινήτης
Θα προτιμούσα προσωπικά πάνω στο κουτί του συγκεκριμένου φυσιγγίου να μην υπήρχε η ένδειξη «οικονομικό» και να υπήρχε η ένδειξη «sporting». Θα πρέπει η ένδειξη σωστής χρήσης και προορισμού ενός φυσιγγίου να είναι υπεράνω του χρηματικού δέλεαρ. Διότι το συγκεκριμένο φυσίγγι της εταιρίας ALFA GAME με 28 γρ. είναι πολύ προσεγμένης κατασκευής και έδωσε στις δοκιμές πολύ καλά αποτελέσματα. Με κάννη μήκος 71 εκ. και ντεμί τσοκ (***) έδωσε 66% απόδοση στα 35 μ. και με καλή διάτρηση. Σημαντικό πλεονέκτημα η χαμηλή ανάκρουση, που αμέσως το προσέχει κάποιος, αφού το όπλο παραμένει στην σκοπευτική γραμμή χωρίς προσπάθεια για να βγει η δεύτερη ντουφεκιά. Η καύση του είναι καλή και η αρχική ταχύτητα με την παραμένουσα σε πολύ καλά επίπεδα. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τα σκάγια να ήταν λίγο περισσότερο σκληρά απ’ ότι είναι τώρα, αν και αντιλαμβάνομαι ότι θα ανέβαινε το κόστος και κατά συνέπεια η τιμή του. Πάντως, είναι ένα φυσίγγι που έχω δοκιμάσει εκτεταμένα σε δύσκολες και μακρινές βολές του sporting αλλά και στην κυνηγετική περίοδο που πέρασε στις τσίχλες με Νο 9 και τα αποτελέσματα ήταν εξόχως εντυπωσιακά για φυσίγγι των 28 γρ. Ο συνδυασμός των δοκιμών ενός φυσιγγίου σε σκοπευτήριο και κυνήγι δίνει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, διότι ο δίσκος για να σπάσει σωστά και το πουλί να μπει στην τσάντα, χρειάζεται να έχουμε τετραπλούν τραύμα (τέσσερα σκάγια) με επαρκές επίπεδο κινητικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο ALFA GAME για sporting με 28 γρ. εξασφαλίζει αυτά τα επίπεδα και για να έχουμε και την απαιτούμενη πυκνότητα στον κύκλο μας, καλό είναι να μην το ρίχνουμε με τσοκάρισμα ανοικτότερο του ντεμί (***). Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή το φυσίγγι αυτό για κάποιον ο οποίος θέλει με την ίδια γόμωση να ρίχνει στο σκοπευτήριο και με την ίδια στο κυνήγι. Ανεξαρτήτως αν έχει αυτογεμές, αλληλεπίθετο ή πλαγιόκανο, αρκεί να σκοπεύει σωστά και να μην ποντάρει στις βαριές γομώσεις με τα πολλά σκάγια για να επιτύχει – ίσως – τον στόχο του.
JORDAN AIRSPORTER 28

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Μηνάς Ιορδάνογλου
Το να κρίνεις ένα προϊόν που ο ίδιος κατασκευάζεις, δεν είναι βέβαια μία εύκολη υπόθεση. Προσωπικά βέβαια, είμαι πολύ αυστηρός στην κρίση και την αξιολόγηση των φυσιγγίων που κατασκευάζουμε, όμως η δημοσιοποίηση αυτών των εκτιμήσεων μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως και για τον λόγο αυτό, δεν θα εκφράσω άποψη, αλλά θα παραθέσω απλά τα χαρακτηριστικά αυτού του φυσιγγίου, τα οποία θα αξιολογήσει μόνος του ο αναγνώστης.
Το AIRSPORTER 28 γεμίζεται σε πράσινο κάλυκα κατασκευής CHEDDITE με μέταλλο 12 χιλιοστά και καψύλια CX2000.
Η πυρίτιδα είναι γαλλικής προέλευσης AQUILA 2 με βάρος γόμωσης 1,60. Η βυσμάτωση είναι πλαστική τετραπλάστ, ύψους 25 χιλιοστών, με προστατευτικό κυάθιο για τα σκάγια.
Τα σκάγια των φυσιγγίων της δοκιμής ήταν Νο 7½ , διαμέτρου 2,4 χιλιοστών.
Στον βλητικό σταθμό το AIRSPORTER 28 απέδωσε πίεση 460 μονάδων bar με ταχύτητα 411m/sec (αρχική). Η απόκλιση κυμάνθηκε γύρω στο 5% μεταξύ των φυσιγγίων.

Υλικά Γόμωσης: Σοφοκλής Κοσκινά
Τα 28άρια JORDAN πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν στην γκάμα φυσιγγίων που παράγει η ομώνυμη εταιρεία.
Αρχικά ο προορισμός τους ήταν το σκοπευτήριο (Sporting) αλλά από ότι όλα δείχνουν η πορεία τους και στο κυνήγι θα είναι καλή, ειδικά στο κυνήγι του ορτυκιού και της τσίχλας.
Το Air Sporter γεμίζεται σε κάλυκα της CHEDDITE, χρώματος πράσινο με ύψος μετάλλου 12mm το κλείσιμο είναι αστεροειδές 6 πτυχών. Κλειστός ο κάλυκας έχει ύψος 58mm. Το καψούλι είναι CX 2000 της CHEDDITE. To πλαστικό κυάθιο έχει ύψος 25mm. Η πυρίτιδα είναι AGUILA 2. Η συσκευασία είναι των 25 φυσιγγίων και χαρακτηρίζεται για την πολύ καλή αισθητική αλλά και την πληρότητα της ενημέρωσης που παρέχει, αφού αναγράφονται τα τεχνικά στοιχεία του φυσιγγίου.
Τα Air Sporter παράγουν χαμηλές πιέσεις και θα φανούν ευεργετικά στους κατόχους υπερελαφρών όπλων. Τα σκάγια είναι Νο 7,1/2 με διάμετρο 2,4mm. Το κάθε φυσίγγιο έχει βάρος 0.075gr και στο γραμμάριο βγαίνουν 13 σκάγια.
Από προσωπικές δοκιμές στο σκοπευτήριο το λάκτισμα είναι ανεπαίσθητο ενώ οι ταχύτητες και οι κατανομές είναι πολύ καλές. Δεν μένει παρά να δοκιμαστεί και στο κυνήγι.
Το Air Sporter είναι ένα καλοφτιαγμένο φυσίγγι με άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά και πάνω από όλα ασφαλές.

Δοκιμή – Παρατηρήσεις: Μπάμπης Αιγινήτης
Με κάνη τσοκαρίσματος ντεμί (***), μήκους 71 εκ. στα 35 μ. είχε απόδοση
64% με πολύ καλή διάτρηση. Το χαμηλό επίπεδο των πιέσεων στο οποίο κυμαίνεται, διαπιστώνεται και στην μαλακή ανάκρουση που παράγει. Είναι ευχάριστο γεγονός ότι δεν κουράζει στη χρήση του με ένα σούπερ ποζέ ακόμη και ελαφρύ (γύρω στα 3 κιλά), ενώ διαθέτει τις απαραίτητες πιέσεις για να κάνουν τον κύκλο λειτουργίας τους τα αυτογεμή αερίων και αδρανείας, χωρίς προβλήματα εμπλοκών. Διαθέτει πολύ καλή καύση και γι αυτό στο εσωτερικό της κάνης, μετά τη βολή δεν θα δούμε εκείνα τα αντιαισθητικά κατάλοιπα με κόκκους ή φυλλίδια άκαυτης πυρίτιδας.
Διαθέτει την σωστή αρχική ταχύτητα που πρέπει να έχει ένα σκοπευτικό φυσίγγι με αρκετά καλή παραμένουσα.
Η σκληρότητα των σκαγίων έδειξε στις δοκιμές που έκανα ότι μάλλον είναι κατά τι μεγαλύτερη από εκείνη που έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία των «ημίσκληρων» σκαγίων, διότι έσπαγαν τους δίσκους ακόμη και σε οριακές αποστάσεις, με εντυπωσιακό τρόπο.
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έβλεπα την απόδοση των Air Sporter 28 και στο κυνήγι αλλά δυστυχώς ο Μηνάς μας τα έδωσε Μάιο μήνα για δοκιμή και περιορίστηκα μόνο στο σκοπευτήριο. Είμαι βέβαιος ότι σε μικρά πτερωτά θηράματα (τσίχλες, κοτσύφια, ορτύκια, μέχρι και τρυγόνια) το συγκεκριμένο φυσίγγι θα είναι πολύ ικανοποιητικό. Πολλοί διατείνονται – για αδιευκρίνιστους λόγους – ότι ένα σκοπευτικό φυσίγγι δεν κάνει για κυνήγι. Το να κάνει κάποιος υποθέσεις και να τις παρουσιάζει ως γεγονότα, χωρίς τις απαραίτητες δοκιμές και αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι δικαιούται να έχει σωστή γνώμη και άποψη στο θέμα. Πιστεύω ότι ένα φυσίγγι των 28 γρ. όπως το Air Sporter, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο κυνηγετικά σε όσους διαθέτουν πολύ ελαφρύ όπλο ή έχουν πρόβλημα με την ανάκρουση ή που διαθέτουν ένα δίκανο από τον παππού (με κοκόρια ή όχι) και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Επιγραμματικά, θα λέγαμε για τα τρία φυσίγγια της δοκιμής μας, ότι το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κάθε άλλο παρά «μία από τα ίδια» είναι.
Δεν μένει παρά να σταθμίσει μόνος του ο κυνηγός ή σκοπευτής τη δική του επιθυμία και να κρίνει αναλόγως.

MOTO:Γνωστά σαν SPORTING, τα φυσίγγια των 28 γραμ. έχουν συνήθως το προσόν της υψηλής ταχύτητας συνδυασμένο με χαμηλή ανάκρουση. Η τελευταία παίζει σπουδαίο ρόλο στα σκοπευτήρια, όπου οι πολλές τουφεκιές κουράζουν και καταπονούν σκοπευτές και όπλα.


©  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο και σε κάθε έντυπο χωρίς την άδεια του εκδότη.